Humana begravning Humana begravning
08 - 400 200 76

 

borgerlig begravning Begravningsbyrå Humana Stockholm

 

Välkomna att kontakta oss

08-400 200 76
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
eller via
kontaktformulär

 

En borgerlig eller ickereligiös begravningsceremoni kan i princip utformas hur man vill. Den styrs inte av något regelverk. Ofta ger man den ändå en utformning som liknar den kyrkliga. Istället för präst är det vanligt att man anlitar en officiant.

Anledningen till att man man har en borgerlig ceremoni är oftast att den avlidne valt att inte vara med i Svenska kyrkan och då har man inte tillgång till kyrka och präst. Men man kan också välja en ickereligös ceremoni av andra anledningar.

En borgerlig begravningsceremoni kan äga rum i princip var som helst. Vanligast är att man väljer ett kapell som man får tillgång till utan kostnad.

I Stockholm finns det flera kapell att tillgå för båpde borgerliga och kyrkliga ceremonier, organist som spelar orgel kan ordnas till en kostnad av 1 850 kr.

 

Kapell på Skogskyrkogården

På Skogskyrkogården finns totalt fem kapell. Trons kapell, Hoppets kapell och Heliga korsets kapell ligger alla i stora byggnaden där det tidigare var krematorium på nedre planet. Skogskapellet är ett mindre fristående kapell med plats för 35 personer och Uppståndelsekapellet är också fristående och ligger längre in på Skogskyrkogården. Det används framför allt vid jordbegravning.

 

Kapell på Norra begravningsplatsen

På Norra begravningsplatsen finns Norra kapellet och det lite mindre Stora gravkoret.

 

Kapell på Råcksta begravningsplats

På Råcksta begravningsplats finns två kapell för begravningsceremonier. Rosens kapell med 200 sittplatser och Liljans kapell med 50 sittplatser

 

Fler kapell i Stockholm

På Sandsborgskyrkogården finns Sandsborgskapellet som har öppet under sommarhalvåret. På Galärvarvskyrkogården finns Galärvarvskapellet, ett litet kapell med plats för 15 personer. På Västberga begravningsplats finns Västberga kapell. På Hässelby begravningsplats finns Hässelby kapell som är öppet under sommarhalvåret.

Läs mer om Stockholms stads kapell här

Utanför Stockholms stad finns också flera fina kapell, tex Silverdals kapell i Sollentuna, Storkällans kapell i Nacka. Hör av er så berättar vi mer om dem.

 

Den borgerliga ceremonin

Ofta väljer de anhöriga att anlita en officiant som håller ceremonin. Vi samarbetar med välrenomerade Helena Lugnegård. Hon har den speciella förmågan att blanda allvar och humor och lägger ner mycket tid och energi i samtal med anhöriga för att ge en rättvisande bild av den avlidne. Helena är också sångerska och spelar fiol. Läs mer om Helena här

Det finns inget som hindrar att man själv eller någon vän eller bekant håller i ceremonin. Det finns inga formella krav på en officiant.

Även om ceremonin inte är religös kan man sjunga psalmer och läsa böner.